4 x Industrieel erfgoed

31 augustus 2020

Rotterdam heeft een aantal parels op het gebied van bijzondere industriële gebouwen. Ook dit jaar kun je er weer een paar bezoeken!

Wat dacht je bijvoorbeeld van het HAKA gebouw? Het gebouw voor Coöperatieve Handelsvereniging De Handelskamer bestond uit een koffiebranderij, een theemengerij en een verpakkingsafdeling met daarnaast kantoren, een magazijn en een graansilo. HAKA werd in 1932 gebouwd naar een nieuw-zakelijk ontwerp van de architecten H.F. Mertens en J. Koeman, in nauwe samenwerking met directeur J. Warmolts. Sinds 2002 is het gebouw een rijksmonument. In de nabije toekomst zal het dienst doen als nieuw bedrijfsverzamelgebouw met kantoren en horeca. Ga onder leiding van een gids op pad en ervaar dit bijzondere industriële erfgoed! Boek je ticket hier. 

Vlakbij, in het upcoming M4H gebied, kun je een kijkje nemen bij het Keilepand. De voormalige overslagloods stamt uit 1922 en heeft een bijzondere betonconstructie. Het gebouw was in slechte staat toen het in 2016 door een groep pioniers getransformeerd is tot een modern multifunctioneel gebouw. De in het Keilepand gevestigde ondernemers zijn actief als ontwerper, maker, technicus of werken in de voedselproductie en -distributie. Boek hier een plekje!

Op Katendrecht kun je de bouwplaats bezoeken van FENIX – de afgelopen jaren deed de oude loods van de Holland-Amerika Lijn dienst als de door veel Rotterdammers geliefde Fenix Food Factory. Momenteel wordt de loods verbouwd voor zijn nieuwe culturele bestemming – straks neemt het Landverhuizersmuseum hier zijn intrek. Je kunt via Open Monumentendag een plek reserveren.

Of kies er voor om de crème de la crème van het industrieel erfgoed te bezoeken: de Van Nellefabriek. Sinds een aantal jaar staat dit prachtige gebouw op de UNESCO werelderfgoed lijst. Je kunt dit jaar een bezoekje brengen aan de Van Nellefabriek met een bijzondere tour die vertrekt bij het Chabot museum, ook een mooi voorbeeld van het Nieuwe Bouwen in Rotterdam. Boek je ticket hier.