Gemaal op Zuid

Het Gemaal op Zuid is in 1899 gebouwd als ‘Zuidoostelijk rioolgemaal’. In 1926 is het stoomgemaal omgebouwd naar elektrisch aangedreven pompen. Toen deze functie in het gebouw ernaast door een modernere installatie werd overgenomen is het verbouwd tot restaurant en expositieruimte. Sinds 2010 maakt de Wijkkeuken van Zuid al gebruik van de professionele horecakeuken. Aansluitend maakte Stichting Freehouse er o.a. met het Wijkwaardenhuis de kwaliteiten van de Afrikaanderwijk zowel lokaal als internationaal zichtbaar en legde er de basis voor de oprichting van de Afrikaanderwijk Coöperatie. (Co)operatief sinds 2013.
Neem tijdens de Dag van de Architectuur een kijkje in dit gebouw aan de bruisende Afrikaandermarkt, en ontdek hoe dit op een bijzondere manier wordt ingezet voor de wijk!

Ook nog te zien t/m zaterdag 12 September; de 6de editie van Wider Perspectives
‘Wider Perspectives’ is een serie tentoonstellingen op de grote muur van het Gemaal, waarin opeenvolgende kunstenaars de mogelijkheden van de muur onderzoeken. De muur als canvas voor een breder perspectief op de moderne wereld en mens in deze tijden van transformatie. De editie Zichtbaar Verbonden vertelt het verhaal van Freehouse Radicalizing the Local (2008–2019), over de strijd voor het recht op een goed leven in de Afrikaanderwijk in Rotterdam. Het toont hoe je toe kunt werken naar een collaboratieve politieke economie: door alledaagse informele culturele en economi­sche handelingen samen te brengen in een sterker netwerk en te verenigen in stede­lijke bewegingen, kan een nieuwe vorm van organiseren ontstaan op buurtniveau.


Adres

Pretorialaan 141


Architecten


Info

Prijs: 0,-
Start:
Duur: 45 minuten