Justus van Effenkwartier + A Tale of a Tub

Sociale woningbouw werd zelden zo stijlvol uitgevoerd. Het wereldberoemde Justus van Effenkwartier, naar ontwerp van Michiel Brinkman, was revolutionair toen het in 1922 werd opgeleverd. Het blok met 264 woningen markeert een mijlpaal in de Nederlandse volkshuisvestingsbouw. Tijdens Open Monumentendag vertellen (bewoners)gidsen waarom en kunt u het zelf ervaren. Wandel over de twee meter brede bovenstraat, die uniek was destijds. Zo konden de bakker, melkboer en schillenman hier makkelijker ‘aan de deur’ komen en konden kinderen bovendien vrijer rondrennen. Een ingrijpende restauratie door eigenaar Woonstad Rotterdam (2010-2012 gaf dit rijksmonument in de Rotterdamse wijk Spangen een tweede leven. Joris Molenaar en Arjan Hebly van Hebly Theunissen Architecten voerden de renovatie, die 154 gemoderniseerde woningen opleverde, uit. In 2013 ontving Woonstad Rotterdam hiervoor de Gulden Feniks. Het binnenterrein is door ontwerper Michael van Gessel opnieuw ingericht.

A Tale of a Tub

A Tale of a Tub, de expositieruimte voor hedendaagse kunst in het voormalige badhuis van Justus van Effen, is ook toegankelijk tijdens de Dag van de Architectuur & Open Monumentendag. U vindt A Tale of a Tub op Justus van Effenstraat 44.

Zaterdag 12 september

Tussen 11.00 en 16.00 uur vertellen gidsen, tijdens een rondleiding en een kop goede koffie van onze mobiele barista, meer over dit icoon van Rotterdamse en Nederlandse volkshuisvesting. Bij A Tale of Tub kunt u de nieuwste expositie zien/ervaren.

 Zondag 13 september

Ook op zondag kunt u bij ons terecht voor een kop koffie en een rondleiding. (rondleidingen tussen 13.30-17.30, vrije inloop) Nu verzorgd door A Tale of a Tub.


Adres

Justus van Effenstraat 1


Architecten

Michiel Brinkman


Info

Prijs:
Start:
Duur: minuten