West399

Op de Westzeedijk 399 stond een verwaarloosd kantoorgebouw. Toen architectenbureau Powerhouse Company het pand als antikraak huurder betrok, zag oprichter Nanne de Ru de potentie. Hij nam het initiatief om het pand te transformeren tot een mix van wonen van werken, met 20 appartementen en een kantoorverdieping: West399. Het gebouw wordt inmiddels bewoond door een mix van jonge starters, gezinnen en koppels.
Het oorspronkelijke gebouw West399 is ontworpen in 1965 door de Rotterdamse architect J.W.C. Boks, bekend van onder meer het Bouwcentrum aan het Kruisplein, als het kantoor voor de centrale arbeidsvoorziening van de Scheepsvaartvereeniging-Zuid. Vanaf de jaren ‘80 nam de Reklassering Nederland het pand over. Zij voerde drastische ingegrepen uit op de verschijning van het gebouw door een grootschalige verbouwing waarbij kenmerkende eigenschappen en details van het gebouw zijn aangetast en verdwenen.
Voor de transformatie is Powerhouse Company op zoek gegaan naar de originele details en materialisering. Het gehele gebouw is ontdaan van toevoegingen uit de jaren ’80 en ’90. Zo zijn de zonweringen verwijderd en de strookramen gerenoveerd en voorzien van nieuw isolatieglas en te openen delen. Ook zijn er balkons toegevoegd, uitgevoerd met zorgvuldig gedetailleerde stalen hekwerken die aansluiten bij de detaillering van de strookramen. Verder is de gevel gereinigd met extra zorg voor behoud van het bestaande patina van de verschillende materialen.


Adres

Westzeedijk 399


Architecten

J.W.C. Boks 1965
Transformatie: Powerhouse Company 2017-2018


Info

Prijs:
Start:
Duur: minuten