Terugblik 2024… Middag & Avond

1 juli 2024

Met programma op ruim 30 locaties was het een geslaagde derde Dag én Nacht van de Architectuur. Een kleine greep uit het middag- en avondprogramma.

In de middag brak de zon door en waren onder andere de kantoorkolossen op het Weena te bezoeken. In W70 vulde illustrator Karida Bochove de ramen van de skybar met prachtige verhalen over de stad terwijl expert Tony Wijntuin en ontwerper Sheryl Leysner meer vertelden over het gebouw en de locatie. De Delftse Poort werd druk bezocht; op de 23ste verdieping stonden de oude prijsvraagmaquettes te pronken terwijl het gezang van Rotjekoor de foyer vulde.

Op de Lloydpier stonden de gloednieuwe wooncomplexen centraal. Architect Robert Winkel (mei architects and planners) vertelde alle ins en outs over de transformatie van het havengebied en architect Laurens Boodt beklom met de bezoekers de terrassen van Babel. Samen met architect Ferry in ’t Veld van Architectuur MAKEN werd een bezoek gebracht aan het Eden District.

In de dome van het voormalige zwembad Tropicana, nu BlueCity, vertelden de teams van bureau Monumenten en Cultuurhistorie en Open Monumentendag over de bijzondere waarde van dit Post 65 complex. De woordkunstenaars van Poetry Slam Rotterdam vertaalden de herinneringen aan dit voormalig tropisch zwembad in een mooi gedicht met bijpassend zomers kiekje.

In het Museumpark hadden de bezoekers de unieke kans om Huis Boevé – waar nu het kantoor van Sustay is gevestigd – van binnen te bekijken. Aan het eind van de middag was er om de hoek in de tuin van het Chabot Museum een Bloesem salon, waar Fôret Atelier feestelijke siropen serveerden van bloemen, planten en kruiden uit de Rotterdamse natuur.

Even verderop was in het Henket-paviljoen de aftrap van het avondprogramma met de filmscreening van Silent Running in samenwerking met het AFFR. De Classics by Night volgden met moderne dans van RIDCC op de lege verdiepingen van de Bijenkorf. Ook vierde de Van Nellefabriek haar 10-jarig UNESCO jubileum. De tearoom bij Van Nelle vulde zich met de muziek van architect en componist Murat Ali Cengiz, gebaseerd op de architectuur van de voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek. 

Vanaf het dak van het onlangs gerenoveerde Holbeinhuis genoten de bezoekers van een glaasje champagne, heerlijke hapjes en het spectaculaire uitzicht over de binnenstad. De Dag én Nacht van de Architectuur werd afgesloten met een onstuimige boottocht, waar historicus Ferrie Weeda en woordkunstenaar Wessel Klootwijk de bezoekers meenamen de nacht in…